Charge&Go: БОРЦИ ЗА ЧИСТИЈИ ВАЗДУХ


28.08.2023

Прва дигитална платформа за пуњење електровозила

Све већи број електричних возила на путевима захтева добру инфраструктуру, односно прецизну мапу пуњача и информације о слободним станицама за пуњење у реалном времену. Тим стартап предузећа Charge&Go из Беогарда решио је да унапреди електромобилност у Србији и комплетира услугу тако што ће повезати возаче и власнике оператера електричних станица за пуњење и олакшати процес плаћања.

На иницијативу ових ИТ ентузијаста који су препознали шта новом, али сигурном тржишту треба, уз подршку Фонда средствима Европске уније, развијена је прва Charge&Go дигитална платформа за пуњење електровозила.

”Увидели смо да је неопходно да уложимо велика средства, да развијемо инфраструктуру како би грађани Републике Србије пожелели да возе један електрични аутомобил”, истакао је Милош Костић, извршни директор предузећа Charge&Go.

Поуздан систем за пуњење електричних возила

Charge&Go систем власницима електричних возила омогућава да једноставном регистрацијом добију комплетну услугу, приступ мапи најближих слободних пуњача, резервацију пуњача, пуњење возила и плаћање услуге.

Платформа је намењена појединцима, компанијама и власницима стамбено-пословних објеката који могу да имају независне станице за електрично пуњење аутомобила. Такође, може покрити и мрежу бензинских станица, трговинских ланца, угоститеља, ауто-кућа и шире.

Уз подршку Фонда успели смо да унапредимо нашу мобилну апликацију за проналажење пуњача, менаџмент системом пуњача и наплатом пуњења“, нагласио је Костић.

Бесповратна средства уложена су у развој софтверског решења, које поред брзе претраге најближих станица за пуњење и доступности у реалном времену, регистрованим корисницима омогућава плаћање и ценовно повољније услуге пуњења. Нису занемарени ни нерегистровани корисници којима је омогућено једнократно плаћање.

Заштита животне средине

Свесни дугорочно позитивног утицаја на животну средину, Charge&Go популаризује инвестирање у пуњаче и соларне панеле. Овај економични модел подразумева да се потенцијал већ постојећих паркинг простора искористи у потпуности тако што ће се на конструкције изнад паркинга поставити соларни панели који електричне пуњаче снабдевају чистом и јефтином енергијом.

”До сада смо урадили више од 350 пуњача, како споријих типова пуњача, тако и брзих, тј. ултра-брзих који се постављају на локацијама брзих транзита и аутопутева”, рекао је Немања Грубјешић, инжењер продаје и пуштања у рад.

Искрено опредељење за истовремени утицај на квалитетнију животну средину и дигитализацију услуга мотивише овај тим да ради на унапређењу и развију прве дигиталне платформе за пуњење електричних возила.

Партнерска мрежа

Процењујући да ће ово тржиште расти убрзано, тим окупљен око Charge&Go, константно ради на популаризацији ове услуге на два колосека. Са једне стране, из дана у дан се повезује са оператерима који већ имају станице за пуњење електричних аутомобила и мотивише потенцијалне инвеститоре, док са друге стране константно унапређује саму апликацију.

Тим Charge&Go успоставио је сарадњу са светским произвођачима електричних пуњача као што су Schneider Electric, ABB и Enel X, као и сличним платформама у региону и Европи.

Захваљујући оствареним партнерствима, корисницима Charge&Go платформе доступне су информације о 170.000 пуњача у 30 земаља. 

 

                   

Уговором о директном гранту - Повећање иновационих капацитета и технолошке спремности МСП, који је потписан између Фонда за иновациону делатност и Министарства финансија (Сектор за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније) обезбеђује средства за наставак спровођења Програма раног развоја,  Програма суфинансирања иновација и Програма сарадње науке и привреде.

Укупна вредност Уговора о Директном гранту износи 20 милиона евра, од чега 15 милиона евра из Претприступних фондова Европске уније за 2018. годину (ИПА 2018) и 5 милиона евра из буџета Републике Србије, са раздела Министарства науке, технолошког развоја и иновација.

Износ опредељен за финансирање одобрених пројеката у оквиру Програма раног развоја, Програма суфинансирања иновација и Програма сарадње науке и привреде, финансираних у оквиру овог Уговора о Директном гранту износи 18 милиона евра.

Више о пројекту можете сазнати на: http://www.inovacionifond.rs/