Euro Heat направила плочасто-добошасте измењиваче топлоте


07.07.2015

Компанија Euro Heat d.o.o. из Крагујевца послује од 2010. године и специјализована је за развој и производњу разних модела измењивача топлоте. Кроз Програм раног развоја Фонда за иновациону делатност, Euro Heat је успешно имплементирао пројекат производње плочасто-добошастих измењивача топлоте, првенствено намењених употреби у широј индустрији. Планирано је да ови иновативни измењивачи постану нови стандард за измену топлоте у котларницама и електранама, чиме би се заменили сада већ превазиђени цевни измењивачи. Euro Heat  је у развоју применио нови начин варења унутрашњих плоча и избацио заптивке који су досад били обавезни део измењивача топлоте. На овај начин су постигнута побољшања која су омогућила фирми да своје измењиваче продаје у свим областима индустрије где се користе високи притисци и високе температуре.

Тражња за плочасто-добошастим измењивачима топлоте непрестано расте, а захваљујући даљем улагању и развоју носача за овај модел измењивача, корисници сада могу кликом на дугме вршити отварање и чишћење измењивача помоћу посебно пројектованог система. Примена овог производа је веома широка: могу се користити у прехрамбеној и нафтној индустрији, као кондезатори и испаривачи, у системима даљинског грејања, у срединама са деликатним сусптанцама попут сумпорне киселине и амонијака. Предности ових измењивача су што подносе велике радне притиске, као и температуре од -100 °C до 400 °C, лако се чисте, а век трајања је продужен у односу на класичне.

„У контакту са корисницима, често смо добијали захтеве за измењивачима топлоте који би могли да трпе велике притиске и високе температуре. Нажалост, у том тренутку ми нисмо тржишту могли да понудимо такву врсту плочастих измењивача топлоте. Често смо размишљали да започнемо развој таквих измењивача, али недостатак новца нас је спутавао. Онда смо чули за Фонд за иновациону делатност Републике Србије и развој нових плочасто добошастих измењивача топлоте је могао да крене. Стални смо учесници на сајмовима у Москви, Хановеру, Минску, као и на свим домаћим сајмовима. Током учешћа на сајму КГХ у Београду, посебна врста наших плочасто-добошастих измењивача топлоте – димњачки – добила је награду као најиновативнији производ.”, рекао је Стеван Петковић, директор и власник компаније.

Са производњом првог примерка плочасто-добошастог измењивача топлоте, Euro Heat је усмерио знања и могућности ка домаћем и локално-регионалном тржишту. Одзив је био невероватан, те је компанија веома брзо морала да утростручи број радника. Истовремено, пронашли су сталног партнера на руском тржишту, који већ 2 године уназад продаје њихове измењиваче. Компанија Euro Heat поседује све неопходне сертификате са стандардима ИСО 9001, ИСО 14001 и ИСО 18001, који су услов за продају на овом тржишту. Чак 80% производње извози се на руско тржиште. Поред руског, Euro Heat је својим новим измењивачима освојио инострана тржишта у Италији, Грчкој, као и у земљама бивше Југославије, нарочито Босне и Херцеговине и Македоније.

Поред наведеног, компанија Euro Heat развила је палету нових производа који су настали модификацијом плочасто-добошастих измењивача топлоте. У последње две године развили су и посебан систем за аутоматско заваривање унутрашњих плоча, што је допринело значајном убрзању процеса производње. Тренутно, тим компаније Euro Heat ради на производњи габаритно већих измењивача. За развој ових нових, већих измењивача компанија Euro Heat је успоставила сарадњу са кинеским партнерима како би набавила нову опрему.