Грузијскa агенције за иновације у посети Фонду за иновациону делатност


29.10.2015

Прва званична посета делегације Грузијске агенције за иновације Србији протекла је у тродневном програму обуке и посетама институцијама од значаја за иновациони сектор – у организацији Фонда за иновациону делатност.

Агенција је основана 2014. године са мандатом да обезбеђује подршку иновацијама у сарадњи са грузијском владом и Светском банком. Искуство Фонда у истој области у Србији, а нарочито у спровођењу Пројекта подршке иновацијама у Србији из средстава Европске уније последње четири године, који администрира Светска банка, главни су разлог посете.

“Желим да изразим искрену захвалност тиму Фонда за иновациону делатност на гостопримству и на широкој подршци током студијске посете. Знање и искуство које су са нама поделили од велике су помоћи Грузији за успостављање иновационог оквира у нашој земљи и изградњу иновационог екосистема на основу најбоље праксе. Желео бих и да нагласим значај иновација за привредни развој земље и похвалим рад Фонда за иновациону делатност на том плану. Добро структурисан програм грантова и компонента обуке за компаније сматрам најкорисниим алатом који ћемо применити у Грузији на основу примера из Србије. Разговор о Закону о иновационој делатности био је веома информативан и користан у контексту реформи законског оквира у Грузији”, каже Автандил Касрадзе, заменик директора GITA.

Током посете, делегација GITA састала се са представницима Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Делегације Европске уније, Пословног и технолошког инкубатора техничких факултета и стручњацима из Завода за интелектуалну својину. Запослени у Фонду су грузијске колеге упознали са кључним питањима у области иновација у Србиј у контексту европских интеграција и представили анализу иновационих капацитета универзитета и институција за истраживање и развој.

“Било нам је задовољство да будемо домаћини колегама из Грузије и да поделимо с њима наше искуство. После више од четири године рада и подизања Фонда за иновациону делатност од темеља, поносни смо што  можемо да понудимо обуку једној сродној институцији и пренесемо знање о томе како се постављају програми финансијске подршке иновацијама. Видевши представнике GITA пуне полета и енергије, сетила сам се нас када смо били на почетку. Желим им много среће у послу, много успешних компанија и видне резултате у привреди кроз подршку иновацијама, каже Милена Костадиновић, оперативни менаџер Фонда за иновациону делатност.