На пашњаке Србије робот стиже уместо пастира


27.04.2020

До краја године биће тестиран необичан чобанин, дело српског иноватора Душана Крстића из Ниша.

Прототип првог робота-пастира изаћи ће на пашњаке Србије током ове године, већ следећег лета, и могао би да освоји пашњаке широм света.

Необични чобанин, ког ће јавност упознати тек током промотивне шетње, дело је иноватора Душана Крстића из Ниша, стручњака Машинског факултета у граду на Нишави и "Коминг компјутер инжењеринга" из Београда, уз подршку Фонда за иновациону делатност из буџета Републике Србије. Идеја је да њихов Робо-шепард (робо-пастир) омогући да се животиње гаје као некад.

"Робо-пастир омогућава производњу здраве хране, јер се здраво млеко и месо добијају од здравих животиња које се крећу и проводе време на сунцу једући баш ону храну коју им је природа наменила", каже Крстић. "Таквим животињама нису потребне константне хормонске и антибиотске терапије, оне нису гојазне и срећне су што живе у природним условима. Растућој људској популацији ће бити потребно све више хране, али за производњу здраве хране на селима и планинама је потребна радна снага, које због миграција у градове нема."

Овај робот, по Крстићевим речима, може да буде алат за очување руралних крајева широм света, јер обезбеђује соларно напајану пастирску радну снагу.

"Људи су заборавили да млеко које пију долази, углавном, од крава које цео век проводе у штали, једући "концентрат". каже Крстић. "Заборављају и да је месо коза и оваца све чешће из затворених штала где проведу цео животни век, јер је човеку тако лакше и јефтиније. Нисмо се потрудили да обезбедимо пастире и нисмо се организовали да гајимо краве, козе и овце на пашњацима. Због тога се наш тим налази на правом путу да преокрене начин узгоја стоке."

Пројекат робота-пастира финансијски је подржан кроз Програм сарадње науке и привреде Фонда за иновациону делатност из буџета Србије са раздела Министарства просвете, науке и технолошког развоја, у оквиру Пројекта за унапређење конкурентности и запошљавања (споразум о зајму са Светском банком).

Извор:  Новости