Најбоље локалне идеје за глобалне промене


26.09.2018

На четвртом локалном Slush такмичењу које су организовале Амбасада Финске у Републици Србији и Фонд за иновациону делатност, у ужи круг су ушли: DigiKmet (пољопривреда), innSono (ICT) и Box System (производња амбалаже). У наредном период, фински стручњаци ће међу њима изабрати победника који ће освојити јединствену прилику да учествује у програму Хелсинки Bootcamp и на Slush 2018 конференцији који се у Хелсинкију одржавају у новембру и децембру. На такмичењу је учествовало 11 стартапа који развијају своје идеје у области одрживих иновација.

Такмичење, одржано у Научно-технолошком парку „Београд“, отворили су Саша Лазовић, помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја, Перти Иконен, амбасадор Финске у Републици Србији и Иван Ракоњац, директор Фонда за иновациону делатност.

Slush конфереција, једна од највећих те врсте у Европи, пружа могућност стартапима да се представе бројним инвеститорима и компанијама, док им BootCamp могућава да унапреде своје вештине и пословну идеју. Прошле године ова дводневна конференција је окупила 20 хиљада посетилаца из 130 земаља, укључујући више од 2.600 стартапа и 1.600 инвеститора. Ове године конференција Slush се одржава 4. и 5. децембра.

Тимови који су ушли у ужи избор:

DigiKmet (пољопривреда) има прилагодљиво софтверско-хардверско решење DK BOX које помаже у контроли микроклиме у затвореном или отвореном окружењу. DK BOX може да контролише заливање, температуре и контролу адитива. Основно решење може у потпуности контролисати климу у једном стакленику, али се лако може надоградити како би се контролисала два, три или више пластеника са различитим биљним културама.

www.digikmet.com

innSono (ICT) се бави креирањем напредног система за мониторинг у индустрији базиран на звуку, што укључује контролу квалитета, детектовање отказа и превентивно одржавање машина. Стварајући иновације у индустрији innSono доприноси остваривању циљева одрживог развоја. Помоћу алгоритама базираних на вештачкој интелигенцији и специфичне мреже сензора за прикупљање података, SONO IQ омогућава правовремено детектовање грешака, критичних стања или отказа машине. Решавањем проблема у реалном времену, SONO IQ унапређује процес индустријске контроле и омогућава одговорније коришћење ресурса.

www.innsono.com

Box System (производња дрвене амбалаже) нуди решење WooBox који је сачињен од дрвета и вуне и користи се за транспорт свежих намирница које захтевају одређене температурне услове. На тај начин WooBox претендује да преузме значајну улогу у процесу доставе хране (мењајући велика паковања од стиропора којима се храна доставља у ресторане, на пијаце и велике маркете).

www.nomorestyrofoam.org