Пројекат поставио чврсте темеље институционалној подршци иновацијамa


11.12.2015

Четворогодишњи Програм подршке иновацијама у Србији затвара се овог месеца, али његови корисници – домаћи предузетници и њихове иновације – већ су постали саставни део иновационог екосистема Србије и ефективно доприносе развоју њене нове иновативне економије.

То је непосредно наслеђе овог успешног пилот пројекта, иначе првог заједничког напора Владе Србије, Делегације Европске уније и Светске банке да се развију инструменти и програми за унапређење иновативних компанија у нашој земљи и успостави трајна институционална инфраструктура кључна за развој високотехнолошког друштва заснованог на знању.

Од 2011. године Фонд за иновациону делатност спроводи Пројекат подршке иновацијама у Србији, који финансира Европска унија са 8,4 милиона евра из претприступних фондова, а који се спроводи у сарадњи са Светском банком.

Младе иновативне компаније и већ постојећа предузећа подржана су у оквиру овог пројекта кроз Програм раног развоја и Програм суфинансирања иновација, дизајниране тако да обезбеде средства за пројекте током фазе истраживања и развоја.

Кроз четири јавна позива за финансирање у оквиру Програма раног развоја, и три јавна позива у оквиру Програма суфинансирања иновација, Фонд је примио готово 500 предлога иновативних пројеката из свих делова Србије, углавном из високотехнолошких области као што су информационо-комуникационе технологије, енергетска ефикасност и нанотехнологије, али и из традиционалнијих индустрија попут прехрамбене, пољопривредне, машинске и електроиндустрије.

Седамнаест компанија остварило је приход од продаје или давања у закуп својих иновативних производа, девет је успоставило међународну сарадњу, док су две компаније осигурале дистрибутера за америчко тржиште. У циљу заштите своје интелектуалне својине, компаније су поднеле 26 међународних патентних пријава, односно 33 на националном нивоу, заједно са десет пријава за признање жига и шест захтева за депоновање ауторских дела. Осамнаест компанија успоставило је нове пословне операције или партнерства.

Годишњи приход компанија које су добиле подршку за три године порастао је са 6,21 милиона евра на 10,09 милиона евра – што је раст од 60 одсто. Извоз је знатно увећан – са 0,59 на 3,1 милиона евра.

Број запослених у компанијама чије је пројекте подржао Фонд за иновациону делатност порастао је са 156 на крају 2011. на 432 на крају 2014. Нарочито велик раст прихода забележен је у новим компанијама које су добиле финансијску помоћ у оквиру Програма раног развоја – од 0,5 до 3,45 милиона евра, пораст извоза од 0,12 до 1,55 милиона евра, а отворено је 231 ново радно место у периоду од три године.

 “Желео бих да честитам Фонду за иновациону делатност и Министарству просвете, науке и технолошког развоја на успешној реализацији Пројекта подршке иновацијама у Србији који је ЕУ финансирала са 8,4 милиона евра. Овај пројекат је поставио нове стандарде у коришћењу средстава Европске уније за јачање иновација, истраживања и развоја. Надамо се да ће Влада Србије наставити да подржава Фонд и пословну и истраживачку заједницу, омогућавајући им да постану још конкурентнији, остваре економски раст и отворе нова радна места у земљи”, каже Мајкл Девенпорт, шеф Делегације Европске уније у Србији.

Засебна компонента Пројекта подршке иновацијама у Србији имала је за циљ подстицање одабраних научно-истраживачких института да се укључе у трансфер технологије и комерцијализацију, и пружање помоћи у формулисању реформске политике сектора.

 “Сарађујући са истраживачким сектором, тим Светске банке се уверио да у истраживачкој заједници расте интересовање за унапређење институционалних процеса у области истраживања и развоја, и увећање могућности иновирања и трансфера технологије из истраживачких института на тржиште.

Пилот пројекат подршке иновацијама у Србији показао се успешним. Међународна пракса и искуство нас уче да ће стална дугорочна посвећеност власти у Србији – укључујући и финансирање –  и дугорочна подршка заинтересованих група из академског и приватног сектора бити кључни за континуиран развој српске привреде засноване на знању”, каже Тони Верхеијен, шеф Канцеларије Светске банке у Србији.

Захваљујући успеху Пројекта подршке иновацијама у Србији, Фонду за иновациону делатност поверено је спровођење новог заједничког пројекта Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Европске уније и Светске банке – Пројекта подршке истраживању, иновацијама и трансферу технологије у Србији, чији је циљ даљи развој иновација и успостављање система трансфера технологије из академске заједнице ка приватном сектору.