Гордана Вуњак-Новаковић двоструки амерички академик


25.11.2014

Најбоља српска научница свих времена др Гордана Вуњак-Новаковић недавно је постала двоструки амерички академик. Пре две године изабрана је у Националну инжењерску академију, а сада и у Медицински институт. Два поменута огранка и Национални истраживачки савет чине најугледније у свету учено друштво – Националну академију наука САД. Други пут потврђено јој је почасно место у друштву више од 300 нобеловаца, колико их је у њеном саставу.

Гордана Вуњак-Новаковић је професор биомедицинског инжењерства и медицинских наука на чувеном Универзитету Колумбија у Њујорку.

„Вест ме је одушевила, то је изузетно велика част. Моја лабораторија вредно ради на осмишљавању нових технологија за обнављање костију, срца и плућа и испитивање лекова на људском ткиву”, наглашава професор др Гордана Вуњак-Новаковић. „Управо улазимо у епоху персонализоване медицине, што је најузбудљивије време за једног биомедицинског инжењера. Врло смо задовољни због напретка који чинимо на овим пољима. Наше истраживање представља врло узбудљиву сарадњу између биологије и инжењерства.”

Гордана је на Технолошком факултету у Београду стекла врхунско образовање и научила да истражује. Као стипендиста Фулбрајтове фондације стигла је у Бостон на славни Масачусетски институт за технологију (МIT). Имала је среће да сретне најпознатијег и највише цитираног биоинжењера нашег времена, професора Роберта Лангера, који јој је открио нову област – инжењерство ткива. Чланица је бројних најугледнијих научних друштава и академија у свету, укључујући САНУ. Има 70 патената, признатих и пријављених.

„Избор у инжењерско одељење Америчке академију наука доживљавам као огромну част. Заиста сам срећна што сам прва Српкиња и истовремено прва жена на Универзитету Колумбија која је добила то професионално признање. Наравно, то је признање професији којом се бавим, факултету на коме радим и земљи из које потичем.“, рекла је др Гордана Вуњак-Новаковић.