Mobicomp - хардерско решење за евиденцију радног времена запослених


07.12.2014

У оквиру Програма раног развоја Фонда за иновациону делатност компанија 011LAB развила је функционалну биометријску компјутерску платформу, која је базирана на модуларној, отвореној архитектури и има вишеструку намену.

Већина компанија на тржишту нуде само софтверско решење, а 011LAB је дошао на идеју да развије хардверски уређај Mobicomp (Modular Biometric Computer Platform) који услед своје компатибилности и модуларности омогућава лаку инсталацију и примену разних периферних уређаја, оперативних система и биометријских алгоритма. Током пројекта који је трајао једну годину, компанија 011LAB је реализовала неколико прототипова овог уређаја, који је прошао прелиминарну сертификацију и у поступку је добијања патента. У току су припреме за извоз прототипова на евалуацију код заинтересованих компанија у Сједињеним Америчким Државама.

Тим се до сада сусретао са разноразним изазовима. Решен је један од горућих проблема који су послодавци имали са постојећим решењима, а то је да је једна особа могла валидирати неколико картица, своју и својих колега, па је валидност података нарушена. Mobicomp уређај међу првима уводи на тржиште оптичке биометријске читаче отисака прста, онемогућавајући поменуте злоупотребе.

Оно што раздваја Mobicomp од конкуренције јесте његова модуларност, односно могућност примене вишеструких различитих решења, како софтверских тако и хардверских што омогућава купцима (систем интеграторима) да балансирају између перформанси и цене.

“У данашњем времену морате се увек развијати како би опстали испред конкуренције. Тако су и сви капацитети компаније 011LAB усмерени на даље унапређење Mobicomp-а, као и на иновацијама у другим сферама у свету електронике.”, рекао је Саша Вујић, директор 011LAB.