Затворен позив за програме подршке Фонда


15.09.2023

На јавни позив за доделу бесповратних средстава у оквиру Програма раног развоја, Програма суфинансирања иновација и Програм сарадње науке и привреде који је расписан 21. јуна 2023. године, поднето је 284 пријавe. Средства за реализацију првог јавног позива укупне вредности од 10,3 милиона евра, обезбеђена су захваљујући удруженим средствима Владе Републике Србије (Министарство науке, технолошког развоја и иновација) и Европске уније.

Пројекти који испуњавају услове подобности биће упућени на међународну независну процену коју спроводе технички рецензенти и Eкспертска комисија. Након прве фазе процене, најквалитетнији пројекти добиће прилику да уживо презентују своје иновације пред Експертском комисијом, после чега се доноси коначна одлука о финансирању на основу квалитета пројеката и расположивих средстава опредељених за јавни позив.

Одлука о ужем избору иновативних пројеката очекује се почетком новембра 2023. године, док се финализација поступка коначног избора пројеката за финансирање очекује крајем децембра 2023. године.

Уговором о директном гранту -  Повећање иновационих капацитета и раста малих и средњих предузећа, који је потписан између Фонда за иновациону делатност и Министарства финансија (Сектор за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније) обезбеђује средства за наставак спровођења Програма раног развоја,  Програма суфинансирања иновација и Програма сарадње науке и привреде.

Укупна вредност Уговора о Директном гранту износи 26 милиона евра, од чега 16 милиона евра из Претприступних фондова Европске уније за 2019. годину (ИПА 2019) и 10 милиона евра из буџета Републике Србије, са раздела Министарства науке, технолошког развоја и иновација.

Износ опредељен за финансирање одобрених пројеката у оквиру Програма раног развоја, Програма суфинансирања иновација и Програма сарадње науке и привреде, финансираних у оквиру овог Уговора о Директном гранту износи 20,6 милиона евра.

Више о пројекту можете сазнати на: http://www.inovacionifond.rs/