Велики успех Em-cath –a у Кембриџу


10.07.2019

Српски Em-cath ушао је у топ 3 на глобалном такмичењу Imagine IF!, које је недавно одржано у Кембриџу у оквиру тродневне конференције Health Horizons. На глобалном такмичењу стартапа из области здравства учествовало је 12 финалиста, и то из Енглеске, Шпаније, Хонг Конга, Швајцарске, Америке.

„Освајање такмичења у Београду било је невероватно искуство, али бити у топ 3 у Кемриџу као један од 12 финалиста је јединствено животно искуство. Имајте на уму да нам је присуствовање конференцији Health Horizons, која је била домаћин Imagine IF! финала, помогла нам не само у потенцијалном умрежавању, него и у успостављању стварних контаката са инвеститорима и партнерима. То нам је такође помогло да ојачамо своју позицију и наставимо са оживљавањем нашег производа. И научили смо много о сваком кораку који морамо предузети”, рекли су представници тима Em-Cath.

Em-cath је заснован на технологији Универзитета у Београду, чији је проналазач Бошко Сремчевић, доктор медицине. У питању је нови модел уринарног катетера који решава постојећи проблем контаминације, преноса бактерија и бола приликом постављања. Пут ка тржишту Em-cath је започео кроз сарадњу са Центром за трансфер технологије Универзитета у Београд и Канцеларијом за трансфер технологије при Фонду за иновациону делатност, уз помоћ које је и обезбеђено финансирање у износу од 20 хиљада евра.

Em-cath је најпре победио на локалним такмичењу IMAGINE IF!, које је ове године по први пут организовано у Србији, у сарадњи Innovation Foruma из Кембриџа и Научно-технолошког парка Београд и Health Tech Lab-a. 

Заједно са тимом, на конференцији су учествовали и представници Фонда за иновациону делатност, Научно-технолошког парка Београд, ИНАТ центра, Института за молекуларну генетику и генетичко инжењерство и BelMedic-a. Била је ово и прилика за посету школи Cambridge Judge Business School, чији је програм предузетништва рангиран као трећи најбољи у свету према Financial Times, као и састанак са представницима Британско-српске привредне коморе (BSCC).