UrbiGo: pametna bašta u vašem domu


20.06.2022

Anja Varničić je sa svojim timom kreirala UrbiGo - pametne bašte koje gaje sve od začinskih biljaka i mini povrća, do jagoda u stanovima i to uz pomoć mobilne aplikacije. Potencijal UrbiGo inovcije prepoznao je Fond za inovacionu delatnost 2018. godine, a danas uz podršku Katapult programa akceleracije, UrbiGo nastavlja svoj razvoj ka ciljanom tržištu.

Danas je sve manje zelenih površina u našim gradovima, a da sve više mladih ljudi koji žude da unesu Prirodu u svoj dom. Primetili smo da je urbano baštovanstvo prilično zahtevno. Gajenje biljaka korisno je za nas, ali i neophodno, jer smo prinuđeni da se borimo sa brojnim ekološkim problemima u neposrednom okruženju”, istakla je Anja Varničić za Katapult.

Zakoračite u svet gde tehnologija uzgaja biljke za vas

UrbiGo startup je pionir u svetu proizvodnje smart home uređaja za urbano baštovanstvo. Njihova pametna bašta koristi napredne senzore koji prate zdravlje biljaka i posebno svetlo koje menja Sunčevo. Korisnik se putem iOS ili Android mobilne aplikacije povezuje za svojom pametnom baštom, što mu omogućava da neguje svoje omiljene biljke na daljinu.

UrbiGo aplikacija poseduje algoritme koji stvaraju idealne uslove za različite biljke koje korisnici uzgajaju, i uči ih kako da ih pravilno neguju kroz vreme. Na UrbiGo platformi moderni, urbani baštovani međusobno dele iskustva i izazove sa kojima se susreću.

Misija UrbiGo startapa je da se ovaj inovativni, IoT kutak zelenila nađe u svakom urbanom domu. Anja i njen tim se nadaju da će im Katapult u tome pomoći.

Kako do tržišta?

Anja je za Katapult saznala preko mreže svojih prijatelja preduzetnika. U potrazi za podrškom koja može unaprediti njihovo poslovanje i privlačenje investicija, prijavila je svoj tim za učešće u Katapult programu. Nakon procesa selekcije, UrbiGo je postao deo Katapult zajednice.

Pronalaženje investitora i mentora koji razumeju kompleksnost razvoja inovativnog hardverskog rešenja najveći izazov sa kojim se UrbiGo tim trenutno susreće, kao i onih koji su uspešno lansirali hardversko-softverska rešenja na tržišta izvan Srbije.

Iskusni Katapult mentori iz raznih oblasti olakšaće izlazak ovog startapa na evropsko tržište. Uz značajnu finansijsku podršku i pomoć pri strukturiranju finansijskog plana za podizanje narednih investicija, UrbiGo tim će tokom Katapult programa steći znanja i veštine neophodne za dalji razvoj.

Zahvaljujući Katapultu, UrbiGo je već dobio intresovanje od nekoliko regionalnih investitora, kao i pristup parnerima koji će im omogućiti da lansiraju svoje rešenje na Amazon platformu i tržište Evrope.

Moderno baštovanstvo UrbiGo

Tehnologija nam može pomoći u kreiranju inovativnih rešenja i prilagođavanju promenama u prirodi koje su već nastupile; kao i onima koje nas očekuju u budućnosti. Naša vrednost je što ne stvaramo samo još jedan proizvod, već što uz IoT tehnologiju i iskustvo u aplikaciji činimo urbano baštovanstvo lakim i zabavnim za sve. To je najveća vrednost našeg proizvoda”, zaključila je Anja.

Uz podršku Katapulta, pred UrbiGo startapom su brojni izazovi i mogućnosti za ubrzani razvoj. O iskustvu ostalih učesnika u Katapult programu akceleracije čitajte u našim narednim blogovima.