Pametni početak

Pametni početak pruža podršku najperspektivnijim timovima u nastojanju da validiraju poslovne ideje i demonstriraju korisnost svojih proizvoda/usluga/tehnologija, kroz razvoj prvog prototipa ili minimalno održivog proizvoda.

Smart Start

Cilj programa Pametni početak je da pruži podršku najperspektivnijim timovima u nastojanju da validiraju poslovne ideje i demonstriraju korisnost svojih proizvoda/usluga/tehnologija, kroz razvoj prvog prototipa ili minimalno održivog proizvoda (MVP). 

Korisnici Programa imaće na raspolaganju finansijsku i mentorsku podršku, koja će im pomoći u sprovođenju prve faze istraživanja tržišta, razvoju proizvoda, uspostavljanju poslovnog modela i započinjanju priprema za sledeću fazu prikupljanja finansijskih sredstava. Osim toga, ako i gde je primenljivo, Fond za inovacionu delatnost (u daljem tekstu: Fond) će organizovati seriju posebnih radionica, koje će pomoći korisnicima da bolje organizuju svoje aktivnosti i pokrenu poslovanje svog startapa na što bolji način.

Visina iznosa  finansiranja:
• Finansiranje koje obezbeđuje Fond može biti najviše do RSD 5.400.000,00 po pojedinačnom projektu, pokrivajući maksimalno do 90% ukupnih troškova projekta (ne uključujući mentorsku podršku). 
• Najmanje 10%  ukupnog budžeta projekta (ne uključujući mentorsku podršku) potrebno je da bude obezbeđeno od strane podnosioca prijave iz bilo kog privatnog izvora, u gotovini. Nefinansijska ulaganja neće biti prihvaćena.
• Svi korisnici finansiranja će dobiti RSD 600.000,00 dodatnih sredstava koja su opredeljena za mentorsku podršku.

Prihvatljivi Podnosioci prijava za ovaj program su:

  • Timovi od 2 do 5 članova, sa najmanje 51% članova tima koji su rezidenti Republike Srbije
  • Svaki pojedinačni član tima može učestvovati samo u jednoj prijavi u okviru aktuelnog javnog poziva bilo kog programa Fonda.

Ukoliko finansiranje bude odobreno, Podnosioci prijava će morati da osnuju društvo sa ograničenom odgovornošću u skladu sa važećim Zakonom o privrednim društvima Srbije. Novoosnovano preduzeće mora biti u 100% vlasništvu najmanje 51% predloženih članova tima koji su rezidenti Republike Srbije, i nemaju udela u bilo kom drugom preduzeću u Republici Srbiji. Procenat vlasništva među članovima tima zavisi od njihovog internog dogovora.

U slučaju da se tim Podnosioca prijave sastoji od dva člana, oba predložena člana tima moraju biti rezidenti Republike Srbije, bez ikakvog udela u bilo kom drugom preduzeću u Republici Srbiji, i ako je finansiranje odobreno novoosnovano preduzeće mora biti u vlasništvu oba predložena člana tima. 

Svaki pojedinačni član tima je ograničen da radi na jednom projektu u implementaciji u okviru bilo kog programa Fonda za inovacionu delatnost. Shodno tome, Prijave u kojima su članovi tima/ključno osoblje angažovani na drugim projektima u implementaciji bilo kog drugog programa Fonda za inovacionu delatnost, biće diskvalifikovane iz daljeg procesa evaluacije.

Vreme realizacije projekta: Svi korisnici Programa moraju realizovati svoje projektne aktivnosti u periodu od najmanje šest (6) do maksimum devet (9) meseci.

Oblast/sektor: Program je otvoren za prijave koje dolaze iz svih privrednih sektora i iz svih oblasti nauke i tehnologije sa akcentom na oblastima definisanim Strategijom pametne specijalizacije Republike Srbije za period 2020-2027.

Neophodna dokumentacija: Kompletan set neophodnih dokumenata možete preuzeti na sledećoj stranici: Dokumenatcija – novembar 2023. 

Prijave se podnose putem Fondovog internet portala na engleskom jeziku.

Javni poziv: Zatvoren

Kontakt: smartstart@inovacionifond.rs

Prezentacija programa Pametni početak