Razvoj novih proizvoda i usluga od strane MSP kroz komercijalizaciju istraživanja

                               

Ugovor o Direktnom grantu - Razvoj novih proizvoda i usluga od strane MSP kroz komercijalizaciju istraživanja koji je potpisan između Fonda za inovacionu delatnost i Ministarstva finansija (Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije) obezbeđuje sredstva za nastavak sprovođenja Programa ranog razvoja i Programa sufinansiranja inovacija.

Ukupna vrednost Ugovora o Direktnom grantu iznosi 4,5 miliona evra, od čega se 2,5 miliona evra finansira iz Pretpristupnih fondova Evropske Unije za 2014. godinu, dok je 2 miliona evra obezbeđeno iz budžeta Republike Srbije, sa razdela Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Iznos opredeljen za finansiranje odobrenih projekata u okviru Programa ranog razvoja i Programa sufinansiranja inovacija, finansiranih u okviru ovog Ugovora o Direktnom grantu iznosi 4,1 milion evra.

                                                                                        ***

Zaključno sa 30. novembrom 2021. godine Fond za inovacionu delatnost završio je implementaciju Projekta.

Tokom implementacije Projekta sproveden je jedan javni poziv za Program ranog razvoja i Program sufinansiranja inovacija u periodu od 28. marta do 1. jula 2019. godine. Na raspisani javni poziv podneto je 213 prijava, od čega 141 za Program ranog razvoja i 72 za Program sufinansiranja inovacija. Sredstva u iznosu od 4,07 miliona evra su odobrena za finansiranje 33 inovativna projekta preduzeća. U okviru Programa ranog razvoja, koji je namenjen preduzećima u ranoj fazi razvoja, bespovratna sredstva su odobrena za 23 inovativna projekta u ukupnom iznosu 1,74 miliona evra, dok su u okviru Programa sufinansiranja inovacija sredstva u iznosu od 2,33 miliona evra odobrena za 10 projekata.

Kroz ova dva programa, podržana preduzeća razvila su 56 novih proizvoda/usluga visoke dodate vrednosti i podneto je 15 patentnih prijava. U ovom trenutku na tržištu prisutno je 27 novih proizvoda/usluga koji su generisali 895 hiljada evra.  Ostvareni rezultati su se desili tokom ili odmah nakon realizacije projekata podržanih preduzeća.

UKUPNI REZULTATI

  • podržano 33 inovativna projekta preduzeća
  • 30 preduzeća razvilo je 56 novih proizvoda/usluga
  • 27 proizvoda/usluga je prisutno na tržištu
  • 895 hiljada evra ostvareni prihod
  • novoosnovanih preduzeća ostvarilo je prihod od komercijalizacije razvijenih proizvoda/usluga veći od 50.000 evra
  • novoosnovana preduzeća ostvarilo je prihod od komercijalizacije razvijenih proizvoda/usluga veći od 100.000 evra
  • 11 preduzeća obezbedilo je dodatne investicije
  • 15 patentnih prijava
  • 4,07 miliona evra od strane Fonda
  • 2,18 miliona evra od strane preduzeća

Publikacija projekta