STOCK STUDIO - НОВА ПЛАТФОРМА ЗА УПРАВЉАЊЕ STOCK САДРЖАЈЕМ


16.04.2021

Stock фотографија, односно тематска, ситуациона комерцијална фотографија већ двадесет година даје разноврстан визуелни садржај који се користи у различитим делатностима (маркетингу, дизајну и сл). Поједностављено лиценцирање и доступност Stock садржаја (доступних преко онлине база) су главни адути и предности овог вида пословања. На добром је путу да из корена редефинише примењену фотографију, њене домете и циљеве, а одавно је јасно да се ради о индустрији вредној неколико милијарди долара.

Алексеј Васић данас успешан stock фотограф и суоснивач једног од најутицајнијих домаћих фото студија Lumina images у свет Stock фотографије ушао је случајно, куповином фотоапарата за једнократну употребу на путовању. Годинама које су уследиле после тога расло је његово интересовање за фотографију. Догогодишње професионално бављење фотографијом изнедрило је потребу да се читав процес оптимизује, организује и заокружи на начин који би одговарао овом начину рада и потребама клијената. Тако се родила идеја о стварању колектива и платформе Stock Studio.

Сва решења која су до сада на тржишту направљена и понуђена, фокусирана су на крајње кориснике, односно купце фотографија на интернету. Тим младих предузетника из Београда, окупио се око идеје да ствараоцима дигиталног сарджаја понуди јединствено решење, иновативну платформу, која ће им помоћи да своје пословање подигну на виши ниво, да једноставно и брзо прате резултате и информације везане за продају фотографија, као и целокупну контролу система.

Заједница stock контрибутора, захваљујући овој идеји, данас има могућност да архивира, организује и едитује садржај на једном месту, а у исто време поседује потпуно власништво и заштиту сопственог садржаја. Са ове платформе омогућена је дистрибуција садржаја агенцијама и клијентима, где се заправо врши продаја.

Како Алексеј наводи, тим је захваљујући средствима Европске уније, изузетно убрзао процес развоја и успео да подигне прототип из фазе ”грубог” концепта до производа спремног за тржиште. Средства која су одобрена кроз програм Фонда за иновациону делатност су превасходно усмерена у развој, тако да предузеће сада има функционалан производ спреман за коришћење.

Следећи корак у развоју платформе је имплементација аналитичког праћења повраћаја инвестиције на фотографије и видео садржаје, праћење свих метрика и добијање тачних и поузданих информација. Фокус даљег унапређења је на формирању велике базе корисника и развијање корисничког искуства.

”Stock фотографија је настала тако што вам је на пример била потребна фотографија јабуке, коју ви „скинете“ са интернета. Сада је то куповина нечега што заиста треба да замени организовано сликање и испрати, чак и диктира естетику вашег бренда. Наша жеља и циљ је да наставимо да развијамо производ и сви заједно помажемо, ослушкујемо, и решавамо проблеме stock заједнице”, закључио је Алексеј.

Уговор о Директном гранту – Развој нових производа и услуга од стране МСП кроз комерцијализацију истраживања који је потписан између Фонда за иновациону делатност и Министарства финансија (Сектор за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније) обезбеђује средства за наставак спровођења Програма раног развоја и Програма суфинансирања иновација. Укупна вредност Уговора о Директном гранту износи 4,5 милиона евра, од чега се 2,5 милиона евра финансира из претприступних фондова Европске уније за 2014. годину, док је два милиона евра обезбеђено из буџета Републике Србије, са раздела Министарства просвете, науке и технолошког развоја. Више о пројекту можете сазнати на: http://www.inovacionifond.rs/