Будућност пољопривреде: АgАR универзална роботска платформа


05.06.2024

Трансформација пољопривреде захваљујући технолошким иновацијама

Пољопривреду у Србији ове године очекује велика промена јер је универзални аутономни пољопривредни робот АgАR, који је развила компанија Coming, спреман за тржиште. У доба када свака секунда има велику вредност, АgАR представља значајну промену у начину на који се производи храна. Опремљен напредним технологијама као што су вештачка интелигенција, машинско учење и високо прецизни сензори, овај робот омогућава прецизнију, ефикаснију и одрживију производњу хране. Од замене људске радне снаге у обради земљишта до обављања различитих пољопривредних активности попут садње, наводњавања, прскања, орезивања, уништавања корова и бербе, АgАR ће омогућити да се повећа продуктивност, смање трошкови производње и олакша физички напор пољопривредника.

Прецизност робота је највећи изазов

Размишљајући о оптимизацији пољопривредне производње, стручњаци из компаније Coming одмакли су се од развоја специфичног пољопривредног робота који помаже у обради једне пољопривредне културе. Уместо тога, осмислили су универзални робот који омогућава остваривање већих приноса уз мање ресурса. „Инспирацију проналазимо у идеји око које смо се заједно окупили и као тим гурамо заједно ка њеној реализацији“, каже Вишња Црногорац, правни саветник у компанији Coming.

Основна идеја компаније Coming била је да развију робот, који би омогућио да се искористе сви постојећи потенцијали пољопривредног газдинства, укључујући стандардне наставке који се већ користе на тракторима. У сарадњи са Машинским факултетом Универзитета у Нишу, развили су и тестирали робот који би требало да постане нови стандард у пољопривреди.

”Основна намена АgАR-а је прецизна пољопривреда, али поред тога, може да користи све традиционалне прикључке категорије 1, који су већ намењени тракторима на тржишту”, каже Никола Велчев, водећи инжењер развоја софтвера у компанији Coming.

Он даље истиче да се робот креће брзином око 6км/сат и да је прецизност рада робота најважнија: ”Нама свака милисекунда значи, јер ако робот касни сто милисекунди, то је већ двадесетак центиметара и он може да скрене са путање и оштети пољопривредне културе”.

Поред брзине, прецизности и могућности припајања стандардних пољопривредних прикључака за тракторе, овај тим стручњака је мислио и на најважнији ресурс – време. Као електрично аутономно возило, које се креће по унапред дефинисаној путањи, уз редовну замену батерија АgАR може да ради у три смене, што смањује оперативне трошкове.

До комерцијализације уз помоћ Фонда за иновациону делатност

”Развој роботике је јако скуп. Средства која је наша компанија издвојила не би билa довољна да стигнемо до комерцијализације, присећа се Велчев препрека до развоја универзалног робота. И за пројекат “RoboShepard” - мобилни и електронски систем за чување и гајење крда, који покретном оградом повећава ефикасност испаше усмеравањем животиња на најбоља места за испашу, Coming је користио средства из Програма сарадње науке и привреде.

Наставили су сарадњу са Фондом, аплицирајући за Програм суфинансирања иновација и успели да развију и тестирају АgАR уз помоћ средстава Европске уније, који ових дана стиже на тржиште. „Изузетно смо захвални Фонду и Европској унији на помоћи и подршци и надамо се наставку наше успешне приче“, закључује Вишња Црногорац.

 

                     

 

Уговором о директном гранту - Повећање иновационих капацитета и технолошке спремности МСП, који је потписан између Фонда за иновациону делатност и Министарства финансија (Сектор за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније) обезбеђује средства за наставак спровођења Програма раног развоја,  Програма суфинансирања иновација и Програма сарадње науке и привреде.

Укупна вредност Уговора о Директном гранту износи 20 милиона евра, од чега 15 милиона евра из Претприступних фондова Европске уније за 2018. годину (ИПА 2018) и 5 милиона евра из буџета Републике Србије, са раздела Министарства науке, технолошког развоја и иновација. 

Износ опредељен за финансирање одобрених пројеката у оквиру Програма раног развојаПрограма суфинансирања иновација и Програма сарадње науке и привреде, финансираних у оквиру овог Уговора о Директном гранту износи 18 милиона евра. Више о пројекту можете сазнати на: http://www.inovacionifond.rs/