Успешна прича
Ekofungi на конференцији Blue Economy у Мадриду
Оснивач компаније Екофунги, госпођа Иванка Миленковић истиче да је веома тешко бити жена предузетник, посебно на Балкану, али се слаже да је истовремено и пуно изазова и да се границе свакодневно померају. Личним примером и кроз развој пројекта “From Waste to Taste”, госпођа Миленковић се труди да покаже да и жене предузетнице могу много тога урадити и променити.
Да за иновације и свеже идеје има места у свим привредним активностима па и у најтрадиционалнијим технологијама, доказује пример компаније Екофунги која се бави развојем технологије узгоја јестивих гљива. Рекло би се да је у овој технологији све познато и усавршено још пре много векова, наиме узгој гљива се први пут бележи чак 4000 година пре нове ере у Кини, међутим ова компанија је добар пример да увек постоји простор за унапређење.
Госпођа Миленковић је у овом послу провела скоро цео свој живот и почетком 2000. године подигнуто је гајилиште, које је први пут било организовано у пластеницима посебно прилагођеним условима гајења. Ипак крајем 2009. године околности су се промениле и довеле у питање наставак ове производње највише услед енормних трошкова али и веома ниске цене финалног производа. Решење је потражено у успостављању индустријске производње других врста гљива и, по замисли и по сопственом нацрту господје Миленковић, конструисан је посебан уређај за реализацију овог посла тј. производњу подлоге за узгој. Међутим, искрсла су два проблема: доступност репроматеријала и цена енергије. Због тога је донета је одлука о формирању засебне технолошко-истразивачко-иновативне јединице у оквиру читавог система производње гљива који ће се перманентно бавити изналажењем нових, паметних решења ради очувања профитабилности производње.
На основу искуства из пројекта које је госпођа Миленковић реализовала широм света, а који се тичу доказивања могућност искоришћења најразличитијег отпада у производњи гљива, осмишљен је технолошки процес за производњу медицинских и јестивих печурака на бази таквог отпада. Процес се базира на коришћењу отпада у индустријским размерама и у минимизацији утрошка енергије. Ову идеју је препознао Фонд за иновациону делатност и уз подршку Фонда кроз Програм раног развоја у износу од 72.480 евра, Екофунги тренутно развија нову технологију за производњу високо квалитетног субстрата за узгајање јестивих и медицинских печурки, сачињеног од рециклираног органског и неорганског целулозног материјала. Иновација се развија у сарадњи са истраживачима са Пољопривредног факултета и Института за биолошка истраживања у Београду.
Могућност пласмана идеје и технологије, Екофунги је већ у априлу, 2013. године искористио презентирајући свој иновативни концепт на светској конференцији Blue Economy одржаној у Мадриду. Ова конференција је окупила иноваторе-предузетнике и компаније са свих страна света и различитог обима пословања. Иновација компаније Екофунги је била запажена и већ у јуну и јулу ове године су имали посете локалних власти из провинције Лимбург и предузетника са Флориде који желели да чују више о технологији компаније Екофунги и могућој примени у својим условима.