Povećanje inovacionih kapaciteta i tehnološke spremnosti MSP

Ugovorom o direktnom grantu - Povećanje inovacionih kapaciteta i tehnološke spremnosti MSP, koji je potpisan između Fonda za inovacionu delatnost i Ministarstva finansija (Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije) obezbeđena su sredstva za nastavak sprovođenja Programa ranog razvojaPrograma sufinansiranja inovacija i Programa saradnje nauke i privrede.

Ukupna vrednost Ugovora o Direktnom grantu iznosi 20 miliona evra, od čega 15 miliona evra iz Pretpristupnih fondova Evropske unije za 2018. godinu (IPA 2018) i 5 miliona evra iz budžeta Republike Srbije, sa razdela Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Iznos opredeljen za finansiranje odobrenih projekata u okviru Programa ranog razvoja, Programa sufinansiranja inovacija i Programa saradnje nauke i privrede, finansiranih u okviru ovog Ugovora o Direktnom grantu iznosi 18 miliona evra.

***

Tokom implementacije Projekta Fond za inovacionu delatnost je sproveo tri javna poziva za razvoj inovativnih proizvoda, usluga i tehnologija u okviru Programa ranog razvoja, Programa sufiansiranja inovacija i Programa saradnje nauke i privrede.

Prvi javni poziv vredan 9 miliona evra je bio otvoren od 5. jula do 15. septembra 2021. godine. Na raspisani poziv za sva tri programa podrške podneto je ukupno 223 predloga projekata. Fond je na osnovu procene nezavisne ekspertske komisije odobrio finansiranje za 54 inovativna projekta preduzeća. Pregled odobrenih inovativnih projekata za finansiranje – saopštenje za medije.

Drugi javni poziv vredan 6 miliona evra je bio otvoren od 30. novembra 2021. godine do 15. marta 2022. godine. Na raspisani poziv za sva tri programa podrške podneto je ukupno 248 prijave. Fond je na osnovu procene nezavisne ekspertske komisije odobrio finansiranje za 38 inovativnih projekata preduzeća. Pregled odobrenih inovativnih projekata za finansiranje – saopštenje za medije.

Treći javni poziv vredan 3,2 miliona evra za Program ranog razvoja i Program sufinansiranja inovacija je bio otvoren od 15. septembra do 15. novembra 2022. godine. Na raspisani javni poziv podneto je ukupno 188 predloga projekata. Fond je na osnovu procene nezavisne ekspertske komisije odobrio finansiranje za 27 inovativnih projekata preduzeća. Pregled odobrenih inovativnih projekata za finansiranje – saopštenje za medije.

Foto galerija

Video materijal - Uspešne priče